Videofilmek konvertálása az Ubuntu Linux rendszeren

Sokféle lejátszó és formátumú film létezik, melyeket legtöbbször úgy tehetünk kompatibilissé, ha átkonvertáljuk - átalakítjuk - a megfelelő formátumra a lejátszandó filmet. Ennek egyik, talán legjobb megoldását mutatom be, amely az Ubuntu Linux rendszeren létezik.

1.) Letöltés és telepítés

Töltsük le és telepítsük Synaptic csomagkezelővel a devede csomagot, vagy akinek egyszerűbb, Terminál-ból:

sudo apt-get install devede

2.) Használat

Sikeres telepítést követően indítsuk el az Alkalmazások -> Hang és videó -> DeVeDe menüpontról.

Válasszuk ki a számunkra szükséges, létrehozni kívánt formátumot. Például DVD-Video formátum kiválasztásakor a megjelenő ablakban számos lehetőség között először a jobb felső üres, fehér téglalap alatti Hozzáadás gombbal adjuk hozzá a meghajtónkon található videofilm egyikét, vagy akár többet, ezt a lépést megismételve. Az eddig üres téglalapban megjelenik a hozzáadott fájlok listája alatta pedig a File info feliratú résznél a közülük kiválasztott film tulajdonsága - képfelbontás, időtartam stb.

A Disk usage feliratú résznél pedig az általunk kiválasztott kapacitású lemez - Media size - aktuális telítettsége látható - % értékben megadva.

A következő, Action résznél kiválaszthatjuk, hogy milyen formátumban szeretnénk létrehozni a filmet:

- MPEG fájl létrehozása
- DVD lemez könyvtárstruktúra létrehozása
- ISO vagy BIN/CUE formátumú lemezképfájl létrehozása - melyet lemezre is írhatunk

Az Options alatti résznél további lehetőségünk van, a konvertálás közben ideiglenes létrehozott fájlok törlésének engedélyezése és menü készítése, szerkesztése és megtekintése, amely a lemez lejátszásakor automatikusan elindul.

3.) Kapcsolódó weboldalak

- a DeVeDe hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.